tisdag 31 mars 2009

Nästa steg i monteringen

Nu är jag klar med "kryllorna". Någon är kvar som blir bättre att göra efter sömmarna. Sömmarna görs maska för maska med maskstygn, fast jag drar ihop stygnen så att de blir osynliga, eftersom styckena är stickade enligt anvisning med ett exra varv. Bilderna visar var sömmarna börjar och hur jag syr.




söndag 29 mars 2009

Lavendel och timjan


När solen lyser igenom dessa krukor med citrontimjan och lavendel och värmen utvecklar doften, då känns det inte bara som vår utan nästan försmak av sommar. Härligt, eftersom den tid som ligger mellan nu och sommaren är så ljuvlig.

lördag 28 mars 2009

Nytt stickprojekt på lång sikt


Istället för att montera min seawaves jumper har jag startat med ett nytt projekt. Jag måste ju ha något framför TV:n, eller hur? Jag ursäktar iallafall mig med det. I takt med allas köpstopp och liknande "osolidariska handlingar" (vi uppmanas ju att hålla köpkarusellen igång, menar jag!?) i dagens lågkonjuktur, så letar jag bland mina ärvda garner. Jag har flera kilon av riktigt tunna garner, Ingalill, i flera olika färger. Färgerna är inte valda av mig, men var och en snygg. Denna gång har jag valt ett korallbrunrött till en tröja som jag inspirerats av i Alice Starmores bok Fiskartröjor. Cape Cod kallar hon den. Jag tänker göra en figurformad variant med isydda ärmar.

fredag 27 mars 2009

Mimers brunn i rätt miljö

Vi har alltid haft ett draperi som dolt proppskåp och dammsugaren med tillbehör. Det är placerat i ett litet utrymme mellan dörrar i ett hörn av vardagsrummet på landet.
Mamma satte upp detta tyg omkring 1960, så tyget är från tiden. Jag har alltid gillat det och låtit det vara kvar i alla år. Sist när jag tvättade det insåg jag emellertid att det inte kommer att hålla för ytterligare en tvätt. Därav nyinköpet! Jag har haft tankar på nytt tyg i bakhuvudet i flera år, men inte hittat något jag verkligen gillat för ändamålet.
Idag har jag sytt det nya och satt upp det. Se så fint det passar ihop med byrån.


Vårens kräftgång och tyg till tröst




I morse när jag vaknade här på Tjörn var landskapet åter vitt! När man tror att nu är det vår blir det hastigt vinter igen. Men samtidigt blev det faktiskt varmare än igår, så snön kommer nog att smälta snabbt. Spåren i snön gör övergången till tyget i mönstret "Mimers brunn" av Sara Berner naturlig. Det inköptes i förrgår på ett fördelaktigt sätt på Klädkällaren i Agnesberg. Jag skulle ha 2,30 m till ett draperi á 99.90 per meter. Rullen innehöll minst en meter extra och expediten skickade med resten för samma pris. Mönstret och färgerna passar perfekt där jag skall ha det och det är svårt att hitta exakt vad man vill ha, så detta var ett lyckat köp. Att det passar i vår miljö syns också om jag visar Herman Fogelins underbara fat. Färger prickar och mycket annat gör att det känns som mitt i prick just i det hörnet där draperiet skall vara..

torsdag 26 mars 2009

Fint litet mönster

Jag samlar (fast jag kallar det snarare att jag gör en kulturgärning) på folkliga broderier, som jag hittar på loppis. Ibland, när jag tittar på dem, tänker jag att man skulle skanna in och lägga ut mönster på bloggen . Jag antar att de är så gamla att de inte längre är mönsterskyddade, om de ens någonsin varit det. Eftersom de flesta är större än skannern vet jag inte hur det skall gå till, så det har inte blivit av. Detta är ett foto av en detalj, som är så enkel att man kan ta efter utan vidare. Det skulle även passa i skolsammanhang av samma anledning. (Klicka på bilden så ser du bättre i detalj hur det är gjort.)

onsdag 25 mars 2009

Montering

Nu har jag stickat färdigt alla delar till min jumper i Vintage KALen. Men då är man ändå bara en bit på väg, för nu sätter monteringsarbetet igång och det är inte något man kan göra framför TV:n precis. Jag har improviserat vid halsen fram och det blev inte så bra, så nu måste jag försöka dölja vissa misstag med knep i monteringen. Jag tror att det dröjer lite innan ni får se jumpern på, men visst är jag på G, som det heter på modern svenska.

tisdag 24 mars 2009

Explosion i trädgården

Igår när jag kom tillbaka från landet efter helgen hade det fullkomligt exploderat på blomfronten. Jag förstår inte hur det kan gå så fort! Krokus fanns förut på de varmaste och soligaste delarna av trädgården men nu fanns det "ett hav" av blommor. Vit, strimmig scilla, i en fin klunga. Det var en krukväxt förra året och den har tagit sig fantastiskt i marken. Tidigare än alla blå som växer där sedan många decennier. Även klungan med gula krokusar är till lycka med sin soliga uppsyn. På toppen har även några blå balkansippor slagit ut.



Som en påminnelse vill jag säga att jag börjat driva magnoliakvistar som förhoppningsvis skall blomma till påsk. Dessa ludna knoppar minner om att de fanns i nästan samma form redan på dinosauriusarnas tid. Märkligt att tänka sig!

måndag 23 mars 2009

Litet släktkalas

Jag har fyllt år och så har också min yngste son. Han fyllde 32 i lördags. Vi brukar ibland fira ihop, så jag trummade ihop mina närmaste i söndags. Två bröder och svägerskor, en son med blomma och fyra barn och födelsedagssonen med sin sambo. Vi brukar inte egentligen ge varandra presenter, men det kan ändå vara något litet personligt.
Först måste jag visa vad jag fick av Filip, 7 år. En fantastiskt fin ring i luffarslöjd som han lagt i en helt bedårande ask som han klistrat en bokmärkesängel på. Han måtte känna farmor väl. Senare blev det också ett tecknat hjärta med F+K i. Jag trodde när han visade det att det var en flickvän, så jag frågade: Vem är K? Han svarade bara: Vad heter du? Gissa hur det känns i hjärtat?




Av min ena bror fick jag en underbar krans, som han gjort av korallkornell. Vackert röd! Jag blev mycket glad och lade den på bordet kring julrosen i kruka, som fick bli bordsdekoration för dagen.

lördag 21 mars 2009

I väntan på rapport

Som du förstår är jag på landet och jag har saker att rapportera, (present från barnbarn m.m.)bilder tagna och allt sådant. Kruxet är att jag har ingen fungerande sladd från kameran till datorn längre. Den pajade förlängesedan och jag har sedan dess löst det problemet genom att sätta minneskortet i skrivaren och överföra bilderna den vägen. Då tänkte jag inte på att jag inte kan göra färska bildinlägg när jag är på landet, eftersom skrivaren stannar kvar i stan'.
Men jag har ju fler tulpaner att visa i väntan på rapport, så här kommer "dagens", även om bilden är tagen igår morse.

torsdag 19 mars 2009

Ett efterlängtat paket

Inledningsvis tar vi dagens tulpan. Helt ljuvlig i morgonsolen!
Idag började den verkliga trädgårdssäsongen för mig. OK, jag har sått fröer och jag skall skola om dem nu i helgen, men det är inte det jag menar. Nej, nu har det börjat på allvar! Jag har fått det första paketet med pluggplantor från Easyplant. Jag har köpt plantor från dem i flera år och blivit överraskande nöjd.


Det är små, fint rotade plantor som kommer. Nu gäller det att jag ganska snabbt får dem i jord. Därför skall vi tillbringa helgen på landet och plantera dem i småkrukor, så att de kan stå på tillväxt där i mer måttlig värme än i vår rumstemperatur här i stan'. På bilderna syns hela utbudet med fuchsior, violer, gyckelblomster, Gojibär, euforbia Silver fog samt riddarsporre. Förra årets riddarsporrar planterade jag i stora krukor och de blev fantastiskt fina med jätteblommor. Sedan planterade jag ner dem i marken i höstas. Nu tänkte jag göra om samma sak, eftersom sniglarna tidigare ödelagt min odlarmödor med just riddarsporrarna i rabatterna. Det är 20 plantor, så brorsan skall ha hälften.

onsdag 18 mars 2009

Utslagna tulpaner och halskrås

I lördags köpte jag tulpaner hos Lilla Torps Trädgård, som jag berättade om. Det blev inte så många bilder då på grund av ljuset främst, men också för att jag föredrar utslagna tulpaner som hänger lite fritt över vasens kant. Jag lovade att återkomma, så nu vill jag visa hur några av dem ser ut när de står i sitt vackraste flor. Just dessa två är ett urval därför att de matchar dagens halskrås i vårsolen.


tisdag 17 mars 2009

Små, små ting som förnöjer


Som liten flicka fick jag en liten veneziansk glasmosaikbrosch, när mina föräldrar kom hem från en månads europaresa. Den var båtformad, ca tre cm lång och 1,5 cm bred på tjockaste stället. Det var ett blommotiv på turkos botten och jag tyckte det var mycket vackert. Vart den, sedan i livet, tagit vägen vet jag inte. Den försvann på något sätt. Kanske har jag tappat den eller så kom den inte med när jag flyttade hemifrån eller något sådant.

Nu har jag denna lilla pillerdosa i samma teknik i ett hörnskåp med kuriosa och udda saker. (Jag har varit i Venedig och sett att de finns i stort antal och jag köpte några broscher som jag också använt tidvis.) Denna svarta pillerdosa hade mamma i sina gömmor och kanske är den från samma tillfälle som när jag fick den lilla turkosa skönheten. Jag vill iallafall tro att det är så! Då kan jag varje gång jag tittar på den tänka på den gången då mina föräldrar tänkte på mig och köpte en fin present.

söndag 15 mars 2009

Kina i min vårliga vardag, fast söndag.

Igår fick jag frukost på sängen. Det brukar jag få när jag är ledig, så jag behöver inte vänta tills jag fyller år. Men denna gång fick jag öppna ett gigantiskt paket. I det fanns en tygklädd kinesisk låda och i lådan en pick-nick-korg från 1800-talets Kina. Helt underbar! Så vacker och välgjord och i den underbara färgen kinesiskt rött.



Idag har jag fotat den blommande trollhasseln, vintergäcken, tulpaner på gång och krokusarna. Snödropparna brydde jag mig inte om...det är ju gammalt! Min man har städat i trädgården och jag har förberett för veckans undervisning.




lördag 14 mars 2009

Min dag

Idag har det varit min dag och min man och jag firade med att besöka mamma på hemmet, eftersom hon är grunden till att jag finns. Vi pratar inte så mycket längre, för det gör henne osäker, men vi kramas och jag masserar henne, matar henne med deserten och hon är lycklig. Hon "tackar Gud för att jag finns". Jag är inte så säker på att hon vet att jag är hennes dotter, men hon vet att hon älskar mig! En i personalen sa "man får tårar i ögonen när man ser er två" och jag förstod att hon egentligen avsåg mammas lyckliga leende.
Vi passade också på att köpa tulpaner hos Lilla Torps Trädgård, som PetraO har tipsat om. Nu har jag en underbar blandad bukett långa läckra tulpaner från mörkt lila till ljusaste rosa, men bilderna excluderar en del. När de är mer utslagna och när jag har bättre ljus skall jag återkomma till dem.

På bordet vid middagen ordnade jag mina amaryllisar med Azalea så det blev riktigt läckert vitt, rosa och röda kanter.

Dessutom måste jag också visa Rakethoyan i full blom. Visst ser det ut som ett fyrverkeri.