tisdag 27 april 2010

Lycklig mottagare av en utmärkelse


Fale artut har skickat en utmärkelse till min blogg! Jag måste medge att det känns lite speciellt att få en utmärkelse, även om jag inte alltid hinner ta itu med dem så som de förtjänar. Jag tänker att någon kan tycka att man är nonchalant, men det är lika bra att erkänna att tiden inte alltid räcker till och rätt var det är känns det som att det runnit för mycket vatten under broarna och så får det bero. Denna gången är det inte så!

Sju saker om mig själv.

Om någon tror att man besitter egenskaper som är cementerade och inget att göra åt, så skulle jag vilja säga att det är ett felaktigt antagande. Att jag har blå ögon är ovedersägligt och medfött, men att jag har tålamod är något som kommit med åren. Därför är det svårt att säga något själv om hurdan jag är. Det mest utmärkande ser man kanske inte ens själv, och självbilden skiljer sig säkert från betraktarens. Jag har dessutom tidigare försökt att säga något under samma tema tidigare och man vill ju helst inte upprepa sig, så då får man väl gräva lite djupare.
1. Jag gillar ”det lilla livet”. Det är ett uttryck för att man lever med sig själv och sin familj, vänner och släkt. Jag lockas inte av ett liv i rampljuset, inte heller känner jag någon längtan till att göra global karriär eller liknande. Det är där i det lilla mitt fokus är (när jag inte jobbar eller tänker på jobbet). Jag gillar att ha folk omkring mig och till stor glädje har såväl min äldste son som en brorsdotter tydligen samma fokus, för i lördags var vi på ett jätte-inflyttningsparty hos den senare och hennes sambo. Massor med släkt och vänner i alla åldrar! Jättetrevligt! Tack Elsa och Laban!
2. Jag gillar att jobba! Så mycket att jag för ett antal år sedan kände att det blev för mycket så jag nappade på ett pensionserbjudande om att gå ner till 50%. Detta är helt fantastiskt! Lagom mycket jobb och en hel del tid för handarbeten, blommor, trädgård, musik m.m.
3. Jag trivs hemma. Missförstå mig inte! Jag gillar att resa också, men vad jag menar är att när jag är hemma gillar jag att sitta och sticka eller läsa eller liknande och jag blir inte otålig och måste hitta på att åka runt för att inte ha tråkigt. Jag tycker det är mysigt att bara vara hemma med min man. Vi brukar likt Emil i Lönneberga säga ”Du och jag…” (Här blir det inte Alfred men den förmedlade känslan är densamma. )
4. Jag märker att en egenskap uppenbarligen är att jag är ordrik! Bättring!
5. Jag är oftast nöjd med mig själv, min situation och livet i stort.
6. Jag älskar att jobba med textil. På senare år mest med garner, men det har växlat genom åren. I det ligger också en stor kärlek till färger och hur de går att kombinera.
7. Att vara farmor är en ynnest, eftersom barnen hör till de största källorna till glädje. Jag har fyra älsklingar och ett till på väg.
Nu skickar jag utmärkelsen vidare till Min inspiration och Textil stil. Två olika men vackra, inspirerande bloggar!

torsdag 22 april 2010

Variationens under

I ICA-butiken i Kållekärr fanns denna skönhet igår. Den liksom bara väntade på mig. En streptokarpus som ser ut som en orchidé! Det är roligt att hitta nya varianter av gamla bekanta.
Denna blå är också en streptokarpus. Tänk så olika de kan bli!

tisdag 20 april 2010

And there was light

And there was light är det lite missvisande namnet på den stora utställningssatsningen (i Erikbergshallen här i Göteborg) av de tre största renässansmålarna från Italien. Vi var där idag, min man och jag. Det var väldigt mycket hightech runtomkring och spectakulärt, men väldigt sevärt. Största behållningen var definitivt "La bella Principessa" av Leonardo. Fantastiskt vacker porträttmålning på pergament, vilket gör att huden ser mycket levande ut t.ex. Alla bilder i böcker och på kort är bleka kopior av något som är lysande och vackert.

Tyvärr har jag inga bilder men med länken ovan kommer du till sighten med information och några bilder.

PS. Dyrt inträde, men kvittot gör att man kan få gratis årskort till 5 av de stora museerna i Göteborg om man vill.

lördag 17 april 2010

Fortsättning!

Tur att jag tog bilder på några krokusar innan rådjuren åt upp dem. För att inte allt skall gå i sorgens tecken, när det gäller växterna, så har jag köpt 10 olika kryddor som skall glädja mig hela sommaren. Inte ett rådjur har gett sig på dem tidigare, så dem lämnar de ju troligtvis nu också. Det första ormögat har också tittat fram.

fredag 16 april 2010

Resande i glädje och sorg.

Uttrycket i rubriken leder tankarna till någon slogan för längesedan. Jag tror det gällde högtidskläder. Jag tycker i alla fall att den passar in på mig, som reser mellan stan' och landet. Nu när jag kom till landet var det mycket "sorg"! Nästan alla tulpaner, (vi talar om 100-200)krokusar och några speciella (och vanliga) pärlhyacinter m.m. var uppätna helt eller delvis och lökar låg uppdragna lite här och var. Några tidiga tulpaner som precis hade slagit ut låg avbitna men slängda i rabatten.

Jag kan inte säga att jag gillar rådjur just nu. Jag känner mig mest mordisk!
Idag i solen så hade vitsipporna slagit ut, så det finns också riktiga glädjeämnen. Mina "bebisar" inne hade klarat sig och allt som jag sått i lådor inne ser ut att komma fint. Så visst är det både glädje och sorg.

onsdag 14 april 2010

Sticklingar


Nu börjar en period då man hela tiden måste oroa sig. Kanske hör det till den mänskliga naturen att man vill ha något att bekymra sig om. Först är det barnen och sedan är det något annat. för en del blir det husdjur och för andra blir det t.ex. trädgård. För en del blir det alltihop, förstås. För oss har det räckt med trädgård, sedan katten dog.

Den hektiska perioden med alla sticklingar, frösådder och plantor som kommer med posten etc, gör att jag hela tiden får oroa mig för om det är för torrt! Kommer det att vara förstört imorgon när jag återkommer till landet? Hur är det med klematissticklingarna som jag satte i marken. Har de torkat under denna soliga vecka? Hur går det med fuchsiorna i söderfönstret? Blir de för varma? Jag önskar att jag hela tiden var på landet, ur den synpunkten. Å andra sidan har jag det väldigt inspirerande och roligt på jobbet, så jag vill ju vara där också. Men... hur blir det med rådjuren? är allt uppätet i trädgården? Hu! Pust!

Imorgon kväll får jag facit! Jag tror faktiskt att en del är förstört, för jag hade inte räknat med denna soliga värmebölja, denna vecka.

lördag 10 april 2010

Lyckan är sällan fullkomlig

Idag gick jag med glädje ut för att titta på alla vårblommorna, för att se hur de utvecklats under natten. Pest och pina.... rådjuren hade varit framme. På krokusarna var blommorna noggrannt utvalda så hälften av beståndet var renätet på blommor! Likaså var hundtandsliljorna avätna men dessa var ätna ända ner till jorden och ca 10 tulpanknoppar, alla samlade, avätna med stor precition. Inte mer än t.o.m blomknopparna var uppätna, för resten av skaften var kvar. Jag måste säga att jag var ganska ledsen!
För att muntra upp mig själv och andra bjöd jag bror och svägerska på lunch i trädgården. Soligt och fint till att börja med, men sedan allt molnigare. Ju kallare det blev, ju varmare blev vi av sill och nubbe, kaffe med konjak etc. Härligt med första lunchen ute!
Inne har det också hänt trevliga saker sedan sist. Påskriset av slånbärskvistar har slagit ut i full blom och det är underbart vårligt och vackert. Vackrare när man ser det på nära håll än i snåren, där det alltid ser lite smutsigt ut, på något sätt.

onsdag 7 april 2010

Stickning på väg

Jag sa häromdagen att jag skulle visa stickningen först när jag kommit till okets sammanstickning, men det är väl inte värre än att man kan ändra sig. Nu har jag kommit en bit på ärmen (sticksättet tar en väldig tid!) och färgerna i garnet visar sig så fint, tycker jag, så jag tog några foton för att visa.

Tuppen och hönan vill också säga hej!

tisdag 6 april 2010

Kolla Önska i P2

Jag fick meddelande från Önska i P2-redaktionen om att de skall spela min önskan imorgon mellan 9-10. De bad mig också kolla hemsidan och...där fanns min bild på en kamelia och delar av min text text! kul, tycker jag.

måndag 5 april 2010

Sticklingar och moderplantor


Nu börjar både sticklingarna och moderplantorna av mina pelargonier så smått att blomma. Många knoppar på väg och här är några utslagna. Det är mycket med växterna nu och det är spännande att följa. Ett stort glädjeämne.
Jag har inte slutat att sticka, om det är någon som undrar, men jag har inget att visa. Jag har precis börjat på första ärmen. När jag är igång med oket, så småningom, så skall jag visa bildrapport. Men, som sagt, det dröjer!

söndag 4 april 2010

Undervattensros

Idag latar jag mig och har inte riktigt tagit itu med att städa upp efter gårdagens kalas. Jo, alla 38 gästerna infann sig! Det var 15 barn i åldrarna fån ett halvår till 14 år. Alla utom 3 gäster har någon form av släktrelation. Två av de andra tre har "införlivats" med släkten sedan barndomen! Det var hellyckat eftersom "vår herre" lät solen lysa över oss och därmed lyste borden inne delvis tomma till förmån för borden ute.

Kalaset var till viss del knytkalas, men jag fick också blommor. Denna glascylinder med en underbart vacker ros, fast förankrad i en hjärtformad tyngd, är en sådan present. Rosen skall vara helt täckt med vatten som byts ca var tredje dag. Enligt blomsteraffären skall den då hålla i två veckor. Oavsett hur länge den håller, så är det otroligt vackert! Tack Anna!


torsdag 1 april 2010

Påskbestyr

Slånbärsris
Kinesiska urblåsta ägg.
Björkris

I all hast en liten hälsning från mig, som inte har så mycket tid att blogga. Jag håller på för fullt med förberedelser för påskkalas för "hela släkten". Vi blir, så långt jag vet idag, 38 stycken och det kräver en hel del organisation för att få till det på 57 kvadratmeter och ett stort öppet uterum med tak. Blir det regn, funkar det inget vidare!



Snyggt inne och snyggt ute i någon mån + maten. Hoppas du förstår om jag blir lite disträ vad det gäller bloggen ett tag. (Nu ropar min man på mig att jag inte har tid att sitta vid datorn!)



Därför vill jag redan nu, tvätemot mina principer, önska en Glad Påsk redan idag! Långfredagen ligger ju emellan, men idag åker väl en del av er till Blåkulla, kanske?